Post Covid begeleiding

Post Covid begeleiding

Weer op de rit na Covid

Veel mensen kampen na het doormaken van Covid met langdurige klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid, overgevoeligheid voor prikkels, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressie of vergeetachtigheid.

Begin 2022 heb ik een opbouw- en herstelprogramma ontwikkeld voor mensen die Covid hebben doorgemaakt en kampen met (langdurige) post Covid klachten.

Het programma bestaat uit 10 individuele sessies, gericht op geestelijk en lichamelijk herstel, het opbouwen van vitaliteit en weerbaarheid en het hervinden van een algeheel gevoel van welzijn. Belangrijk onderdeel van de begeleiding zijn vooral de adem- en ontspanningsoefeningen, gericht op energetisch herstel, naast uiteraard de aandacht voor de mentale en emotionele aspecten.

De begeleiding kan gevolgd worden na of als aanvulling op andere vormen van therapie, zoals fysiotherapie, ergotherapie en dergelijke. Voorafgaand doe ik een intake om specifieke klachten en de persoonlijke situatie goed in kaart te brengen.

Het programma is bedoeld om de deelnemers de nodige handvatten te geven waarmee ze zelf verder kunnen. Na de individuele sessies bestaat de mogelijkheid om in een klein groepje te blijven oefenen en verder te verdiepen.

De Gemeente Hoeksche Waard heeft het programma erkend als innovatief en in dit kader 6 individuele trajecten gesubsidieerd. Deze trajecten zijn inmiddels vol, maar als je interesse hebt in het programma, neem dan gerust contact op.

Hieronder een aantal reviews van deelnemers aan het programma. 

Review van Joyce

Ik heb met Marjoleine het traject “Weer op de rit na Covid” gevolgd en hiervoor is ze bij mij thuis langsgekomen. Super fijn dat dat op die manier kon, want al die prikkels die er buitenshuis zijn, zijn voor mij best lastig. Het programma heeft mij veel gebracht: veel meer rust in mijn hoofd en lijf. Mooie handvatten om zelf verder mee aan de gang te blijven en je bewust te zijn van “hoe gaat het eigenlijk met me” en als het niet toppie gaat hier dan ook zelf iets aan te kunnen doen. Haar begeleiding heb ik als heel prettig ervaren. Ze kan op een subtiele manier je de af en toe benodigde spiegel voorhouden, geeft fijne oefeningen die voor een leek in yoga prima te doen zijn en waar niks “zweverigs” aan is (was ik een beetje bang voor in het begin, is dus absoluut niet nodig!). Ze weet je met haar fijne en warme stem goed mee te nemen in haar lessen die een mooie mix zijn van tips voor je hoofd en je lijf. En je krijgt de oefeningen met wijze lessen/uitleg en een persoonlijke noot ook nog per mail. Mijn post-covid klachten zijn er zeker niet mee opgelost maar het maakt het voor mij nu wel makkelijker om ze te accepteren en er beter mee om te gaan. Dat gun ik iedereen die met deze bizarre klachten te maken heeft!

Lieve groet,

Joyce

Review van Sylvia

Sinds een paar weken volg ik adem- en ontspanningstherapie bij Marjoleine, waar ik veel baat bij heb.

We beginnen met goed in de buik in te ademen en langzaam uit te ademen. Hier wordt je heel rustig van. Marjoleine let ook op of je adem goed verdeeld is en steeds rustiger en dieper gaat, waardoor je steeds verder ontspant en de druk op je schouders en nek afneemt.

Ook door de begeleiding van de adem met haar handen op mijn rug, wat heel warm aanvoelt, krijg ik meer ruimte om te ademen. Ook doen we speciale oefeningen om de borst en de flanken te openen, waardoor je ook in dat gebied meer ruimte krijgt om te ademen.

Op het laatst doen we de eindontspanning en dan maar niet in slaap vallen …

Het is een hele ervaring, maar heel fijn en ik leer er veel van. Zeker aan te raden!

Sylvia

Review van Edwin

Beste  Marjoleine,

Ik wil je  graag even laten weten dat  ik  blij verrast  ben  wat jou  programma doet  met  me.

Zoals  je weet  werken  mijn longen niet echt mee , super benauwd, last van temperatuur schommelingen , slecht slapen  nachtmerries  etc. etc. etc.

Met  jouw ademhaling  oefeningen krijg  ik  mijn ademhaling weer  sneller op rust  (buikademhaling) waardoor ik weer beter mijn slaap kan vatten.

Door  jou heldere en duidelijke uitleg wordt mijn leven na Covid  iets aangenamer.

Tevens wil ik je  laten weten blij  te  zijn met de  ruimte  die  je  tot je  beschikking  hebt veel rust en  geen  prikkels   echt  top !!!!

Groetjes Edwin 

 

Review van Willemijn

Ruim een jaar ‘op weg’ na mijn Covid besmetting ontmoette ik jou Marjoleine.
Echt super dat je, terwijl heel veel andere hulpverleners nog weinig concreets konden betekenen, jij een programma speciaal voor Post-Covid patiënten schreef!
Aan ergotherapie ook echt veel gehad (tof dat jij ook met haar contact opnam en afstemde), maar Marjoleine kwam voor mij op het goede moment.

Je hebt veel expertise, een aangename stem en geeft mij tijdens de oefeningen heel concreet aan waarmee ik mijn lichaam mag bewegen (zonder te belasten) of juist fijn kan ontspannen.

Persoonlijke zorg en aandacht zijn ook kenmerkend voor jou. Je regelde een fijne ruimte, hebt oog voor de prikkelreductie die belangrijk voor me is en weet telkens zo goed af te stemmen.
Ik vind het elke week fijn naar je toe te gaan, bij je te zijn en weer geweest te zijn!

Je mailt oefeningen na en omdat lezen & oefenen tegelijkertijd mij niet matchen en mijn geheugen soms moeizaam werkt, sprak je onlangs ook een audio-boodschap in met een ontspanningsoefening. Heel fijn om dit nu ook gaandeweg de week thuis toe te kunnen passen en mijn lichaam datgene te kunnen geven wat het zo hard nodig heeft (diepe adem, ontspanning, vertrouwen bouwen).

Bedankt Marjoleine dat je zo helpend bent in dit soms ingewikkelde ziekteproces.

Ik hoop binnenkort in kleine groepjes een stapje verder te kunnen maken. Heb er alle vertrouwen in en ben dankbaar dat jij met me meeloopt 🌈.

Hartelijke groetjes💛, Willemijn

Review van Monique

Dag Marjoleine,

Bedankt voor de leesstof en de uitgewerkte oefeningen. Het is erg prettig om alles nog eens na te kunnen lezen.

Ik ben erg positief over m’n ervaringen tot nu toe. Door jou ben ik me veel bewuster van m’n lichaam, het belang van ademhaling en wat long Covid allemaal met je kan doen. Het is erg fijn om hierbij praktische handvaten van je te krijgen. De oefeningen zorgen ervoor dat ik bewuster momenten van ontspanning pak en ik merk dat ik ook meer bezig ben met m’n ademhaling. Het zijn kleine geluksmomentjes waardoor ik me mentaal sterker voel.

Ook helpen onze gesprekken mij. Daarnaast is de ruimte waar we de sessies houden erg fijn. De ambiance is erg prettig: deze straalt rust en sereniteit uit waardoor ik makkelijker in de juiste flow kom.

Kortom, ik heb het gevoel dat ik er echt baat bij heb. Dankjewel!

Ik wens je een mooie dag.

Hartelijke groeten,

Monique

Review van Gabriëlle

In januari van dit jaar ben ik besmet geraakt met Corona. Eerst ben ik een week zo ziek geweest, dat ik niet van de bank of uit bed kon komen. Daarna volgde een week van erg ziek zijn, maar met iets meer mogelijkheid tot zelfstandig bewegen. Van het lijstje met meest voorkomende symptomen kon ik, behalve reukverlies, alles afstrepen. Omdat ik voor de klas sta en mijn afwezigheid dus zeer grote impact heeft, ben ik de derde week weer aan het werk gegaan. Ook ben ik het trainen voor de Roparun weer langzaam gaan opbouwen. Mijn conditie was namelijk top! Eind maart rende ik weer 10 kilometer, maar het herstel na een loopje ging steeds langer duren. Na het rennen was ik dagen benauwd en had ik extreem veel pijn in mijn benen. Op mijn werk ging het ook steeds slechter en slikte ik gemiddeld 12 pijnstillers om een ochtend voor de klas te kunnen staan. Inmiddels was ik op voorschrift van de huisarts begonnen met het gebruik van Serevent (astma medicatie) en Flixotide (prednison). Uiteindelijk heeft de huisarts mij moeten verbieden de Roparun te rennen, omdat mijn lichaam het ‘normale leven’ al niet eens aankon. Daarna hoopte ik weer op te krabbelen, maar ging ik alleen maar verder achteruit. Ik loop bij de cardioloog en de longarts en ben eveneens doorgestuurd naar de ergotherapeut, fysiotherapeut en logopedist. Ik ben nog maar een schim van wie ik was. Werk niet meer, kan geen prikkels aan, ben niet bij de eindmusical van mijn dochter geweest en heb geen enkel sociaal contact meer.

Begin juli kreeg ik een berichtje van een vriendin met daarin de tip om contact te zoeken met Marjoleine Luijendijk. Sinds een maand volg ik bij haar ‘Weer op de rit na Covid’. Al tijdens de eerste sessie voelde ik een verschil. Ik had weer lucht, kon vrijer ademen en voelde ontspanning in mijn lijf. Marjoleine gaat uit van de zelf genezende kracht van het lichaam, wat ervoor zorgt dat ik ook het vertrouwen in mijn lichaam langzaam terug krijg. Daarnaast heeft zij veel kennis en inzicht in de ‘reguliere’ geneeskunde inzake long Covid, wat de therapie des te waardevoller maakt. Deze sluit namelijk heel goed aan bij de informatie en adviezen die ik krijg van bovengenoemde artsen en therapeuten. Haar oefeningen zijn goed te doen, omdat ze lichamelijk niet belastend zijn. Na elke afspraak krijg ik de uitgewerkte oefeningen thuis gestuurd. Omdat mijn geheugen sinds Covid nog wel iets te wensen overlaat, is dit heel erg fijn. Zo kan ik thuis ook dagelijks een moment van ontspanning creëren en mijn ademhaling tot rust brengen. Het is voor mij de eerste therapie die echt lijkt te helpen en waarvan ik ook direct verlichting ondervind. Het programma is duidelijk opgezet en de communicatie met Marjoleine verloopt heel aangenaam: snel en concreet. Ik kijk ontzettend uit naar de volgende sessies en ben ook zeker van plan aan een eventuele verlenging deel te nemen. Ontzettend fijn dat Marjoleine de moeite heeft genomen zich op deze professionele wijze te verdiepen in het herstel na een Covid besmetting! Een absolute aanrader, die ik iedere long Covid patiënt zou gunnen.

Hartelijke groet,

Gabrielle

en_USEnglish